vuurtje

14 Aug

Tussen de tosti en een perenijsje kregen een Surinaamse kennis en ik het even over Desi Bouterse. De man die nu president van bijna 500.000 Surinamers is, waarvan ongeveer de helft in Paramaribo woont.

Suriname blijkt dus een dorp. Val je van een kruk. Dan staat, voordat de kruk gevallen is, de gehele familie, daarvan collega’s en daarvan de buren, al op je stoep. Ben je nog nooit in Suriname geweest, dan zijn er mensen op straat die je aanspreken met ‘ik dacht dat je gister zou arriveren’. En voordat jij ten huwelijk bent gevraagd, is je bachelorparty al georganiseerd en, in het ergste geval, geweest.

Vliegensvlug vuurtje dus.

Maar in Suriname kent iedereen ook elkaar. Niet alleen is de eerder genoemde persoon familie van haar (http://www.youtube.com/watch?v=4eHgDFC9Fqs) en hem (http://puuranders.blogspot.com/2008/12/mijn-winnaar-gianinni.html).  Ook van zijn neef de beste vriend van Henck Arron en zijn oom van Desi. En als je naar Suriname lift, ben je er binnen 22uur een beroemdheid (http://www.liftennaarsuriname.nl/) en heb je een huis.

Maar niemand die er over praat (met ‘er’ wordt bedoeld: iets geschiedenistechnisch, decembertechnisch, coupetechnisch, legertechnisch ofwel politiektechnisch). Over wat er is gebeurd, wat er gaat komen, wat je vond of vindt, wat had gemoeten, wat goed voelt of fout is. Daarom is hij president.

Het is een te kleine wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: